laupäev, 12. märts 2011

Kas inimene on loodusjõudude ees kaitsetu?

See on jälle üks Vikeraadios kuulajatele esitatud küsimus: "Kas inimene on 21. sajandil loodusjõudude ees kaitsetu?" Teadus ja tehnika on kiirelt arenenud ja võiks loota, et inimene suudab end nüüd juba kaitsta loodusjõudude hävitavate tagajärgede eest. Enamus vastajaid olid veendunud, et inimene ei suuda end kaitsta loodusjõudude eest. Ainult üks vastaja nimetas oma vastuses Jumalat, kuid saatejuht ei reageerinud sellele.
Tänapäeval on tehnika tõepoolest kiiresti arenenud ja võiks loota, et on võimalik üsna täpselt ette prognoosida maavärinaid ja vulkaanipurskeid, et inimesed jõuaksid õigel ajal evakueeruda ja oma elud päästa. Kuid kahjuks need süsteemid ei ole piisavad inimelude päästmiseks nii suurte looduskatastroofide puhul kui ka kohalike väikeste tulekahjude korral. Ja alati peale inimohvritega õnnetusi peetakse suuri nõupidamisi, et leida täiendavaid lahendusi, vältimaks edaspidi traagiliste tagajärgede kordumist. Loomulikult peavad inimesed olema hoolsad ja täitma vastavaid seadusi, et mitte ise endale ning teistele kahju tekitada, kuid ainult sellest ei piisa. Piibel annab meile täiendava lahenduse, millest kahjuks uskmatud inimesed ei taha kuuldagi. Kuid kas kristlased hoolivad sellest alati?
Ps.127,1
"...Kui Issand ei hoia linna, siis valvab valvur ilmaaegu."
Kui me ei tunnista, et kõik selles maailmas sõltub Jumalast, siis me ei ole ka võimelised end kaitsma nii loodusjõudude kui ka muude õnnetuste eest. Ma arvan, et enamus inimesi on kuulnud seda Piibli lugu, kus Jeesus ühe lausega tormi vaigistas ja sellega jüngrid arvatavast uppumissurmast päästis - ja seda siis, kui jüngrid olid omalt poolt kõik teinud ja lootuse kaotanud. Teine lugu räägib Eelijast, kelle palve peale kolm aastat ei sadanud vihma ja siis tema palve peale hakkas sadama. Kui sa arvad, et need on kauged Piibli lood ja kes teab, kas need ikka tegelikult ka selliselt toimusid, siis on kindlasti ka tänapäeval meie hulgas neid, kes võiksid oma kogemustest sarnaseid lugusid jutustada. Minagi võin tunnistada, et minu palve peale sadas ühel ööl korralik vihm ja kastis põuase maapinna.
Miks siis ei taheta tunnistada, et Jumal valitseb maailma ja et inimesed oma uskmatuses teevad selliseid tegusid, mis põhjustavad katastroofe. Sellest võime lugeda ka Piiblist:
1.Ms.13,13
Aga Soodoma mehed olid väga pahad ja patused Issanda ees.
1.Ms.18,20
Siis ütles Issand: "Hädakisa Soodoma ja Gomorra pärast on suur ja nende patud on väga rasked.
1.Ms.18,26
Ja Issand ütles: "Kui ma Soodoma linnast leian viiskümmend õiget, siis annan nende pärast andeks kogu paigale."
1.Ms.18,32
Aga ta ütles: "Ärgu süttigu põlema Issanda viha, et ma veel üksainus kord räägin! Vahest leidub seal kümme?" Ja Tema vastas: "Ma ei hävita kümne pärast."
1.Ms.19,12-13
Ja mehed ütlesid Lotile: "Kes sul veel siin on, väimees ja pojad ja tütred ja kõik, kes sul linnas on, vii siit paigast ära, sest me hävitame selle paiga, kuna hädakisa nende pärast on Issanda ees suur; ja Issand on meid läkitanud seda hävitama!"
1.Ms.19,24-25
Issand laskis sadada Soodoma ja Gomorra peale väävlit ja tuld Issanda juurest taevast ning hävitas need linnad ja kogu ümbruskonna, kõik linnade elanikud ja maa taimestiku.
Panen siia veel ühe teksti, mis räägib otse meile:
Luk.13,1-5
Samal ajal tulid mõned sinna ja jutustasid Jeesusele galilealastest, kelle vere Pilaatus oli seganud nende ohvritega. Ja Jeesus ütles neile vastuseks: "Kas te arvate, et need galilealased olid suuremad patused kui kõik muud galilealased, et nad seda on kannatanud? Ma ütlen teile, ei sugugi, vaid kui teie ei paranda meelt, hukkute kõik nõndasamuti. Või arvate, et need kaheksateist, kelle peale langes Siiloahi torn ja nad ära tappis, olid suuremad võlglased kui kõik muud inimesed, kes Jeruusalemmas elavad? Ma ütlen teile, ei sugugi, vaid kui teie ei paranda meelt, hukkute kõik nõndasamuti."
Pangem tähele eriti seda viimast mõtet selles tekstis: "...vaid kui teie ei paranda meelt, hukkute kõik nõndasamuti."
Kuidas me siis saaksime endid kaitsta loodusjõudude ja muude õnnetuste eest? Vastaksin jällegi Piibli tekstiga:
Ilm.14,7
Ja ta hüüdis suure häälega: "Kartke Jumalat ning ülistage Teda, sest Tema kohtumõistmise tund on tulnud, ning kummardage Teda, kes on teinud taeva ja maa ja mere ja vete allikad!"
Kui me oleme Jumalale sõnakuulelikud, siis oleme Tema kaitse all ja siis me ei näe asjata vaeva enese kaitsmisega, sest Tema ise vaigistab tormi ja hoiab meid ohtude eest. Anna siis end Jumala kaitse alla ja ära karda selles kurjas maailmas, elades Jumalale sõnakuulelikku elu.
Oleks tore, kui sinagi kirjutaksid siia kommentaari aknasse oma kogemuse, kus sinu palve peale on Jumal mõjutanud loodusjõudude tegutsemist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar